• darkblurbg

Wat is een pretecho?

Zwanger zijn is spannend en bijzonder. Je bent natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar het wondertje in je buik. Standaard krijg je 2 of 3 medische echo's vergoed door de verzekering (termijnecho, 13 wekenecho en 20 wekenecho) en zijn er soms best lange periodes in de zwangerschap waarin er geen medische reden is om een echo te maken, maar je wel graag toch eens zou spieken hoe het daarbinnen in je buik ervoor staat, of wat het geslacht is van je kindje. Gelukkig kun je dan ervoor kiezen een pretecho/echo op verzoek te laten maken. 

Een pretecho is een professionele echo die wordt gemaakt voor je eigen plezier. Of soms niet voor je plezier maar omdat je onzeker bent of ongerust om wat voor reden dan ook, en graag een extra echo wil ook al ziet de verloskundige geen medische reden om je door te verwijzen. Ook dan kun je bij ons op eigen kosten een (2D) echo laten maken op verzoek.

Hoewel de echoscopiste tijdens een pretecho niet actief op zoek gaat naar afwijkingen bij je kindje kan het natuurlijk wel voorkomen dat er iets afwijkends gezien wordt. In dat geval zal de echoscopist het niet kunnen negeren en vervolgens altijd met jou en je verloskundige bespreken wat ze heeft gesignaleerd en of er eventueel doorverwezen moet worden naar een ziekenhuis voor aanvullend onderzoek. 

Waarom een pretecho doen?

Om jouw nieuwsgierigheid naar je nieuwe kindje te bevredigen. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoe het neusje er uit ziet of zie je het misschien zelfs trappelen. Ook is het weer fijn om gerust gesteld te worden, 40 weken is natuurlijk ook lang wachten. Bovendien kun je al vanaf 15 weken zwangerschap zien of je kindje een jongen of een meisje is. Je gaat naar huis met 2 foto's (of extra tegen betaling) en als je daarvoor kiest kan je ook een USB met daarop alle beelden bij ons aanschaffen.

Wanneer is een pretecho mogelijk?

Wij bieden verschillende soorten pretecho’s aan:

2D echo: kan altijd gedaan worden, en vanaf de 15de zwangerschapsweek om uit te vinden wat het geslacht is van je kindje is.

3D/4D echo: kun je tussen de 24e en 30e week van je zwangerschap laten maken.

Let op: kom zoveel mogelijk met een gevulde blaas naar het onderzoek! Het liefst hebben we dat je blaas redelijk gevuld is, soms ligt het kindje dan gunstiger omdat het minder ver naar beneden kan zakken. Vaak kunnen er met een gevulde blaas betere beelden gemaakt worden. Naast de onderzoekskamer is een toilet aanwezig. Als tijdens de echo blijkt dat een gevulde blaas niet nodig was voor de beste beeldvorming mag je tussendoor gaan plassen. 

Geslachtsbepaling echo (2D) 2D echo 3D/4D echo

In de 15e week van je zwangerschap kun je te weten komen wat het geslacht van jouw kindje is.

Meer informatie

‘Even spieken’ naar je kleine uit nieuwsgierigheid, of misschien wel om je een beetje gerust te stellen. Je krijgt een foto van je kindje mee naar huis.

Meer informatie

 

 

Om je baby eens echt goed te kunnen zien, vanuit allerlei verschillende hoeken en ook nog eens live, kun je een 3D/4D echo laten maken. Dit geeft een beter en uitgebreider beeld dan een 2D echo. 

Meer informatie

Wat kost een pretecho?

Wil je een pretecho laten maken bij Echocentrum EMK? Bekijk hier dan het overzicht van de kosten.

Heb je nog vragen?

Onze ervaren echoscopistes vinden het zelf ook ontzettend leuk om een pretecho te maken en zullen je enthousiast begeleiden in jouw ontmoeting met je kindje. Ze staan open voor al je vragen.

Als het kindje niet helemaal goed ligt kan het soms gebeuren dat de echo niet helemaal goed lukt. Wij bieden dan een herhaling echo aan tegen een gereduceerd tarief.

Pretecho in Echocentrum Midden-Kennemerland? Maak direct een afspraak.

Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Op een ontspannen manier bekijk je samen jouw kindje. Een afspraak maken doe je eenvoudig hier.

Wil je je ingeplande pretecho annuleren? Je krijgt je geld terug tot 24 uur van te voren. Bij annulering minder dan 24 uur vóór de afspraak is er helaas geen terugbetaling mogelijk.