• darkblurbg

13 weken echo/SEO

Het doel van 13 weken echo/SEO

Het doel van de 13 weken echo/SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of een groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Het verschil tussen 13 weken echo/SEO en de 20 weken echo/SEO

De 13 en 20 weken echo/SEO hebben het zelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan de zwangeren vroeg in in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij meer tijd om te bepalen wat zij met de uitslag doet. Bij de 20 weken echo zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.

Wie doet hieraan mee?

De zwangere (en haar eventuele partner) bepaalt zelf of ze een 13 weken echo/SEO laat uitvoeren. Om die keuze te kunnen maken, vraagt de verloskundig zorgverlener bij het eerste bezoek of de zwangere een counselingsgesprek wil. Zonder dit gesprek kan je niet deelnemen aan het onderzoek. Je moet namelijk uw toestemming geven en hiervoor tekenen. Ook is het alleen mogelijk als de duur van uw zwangerschap exact overeen komt met de periode waarin het onderzoek kan worden gedaan namelijk vanaf 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Heb je bijvoorbeeld een vakantie gepland in deze periode dan kan je niet deelnemen aan het onderzoek.

Hoe zit het met kosten en vergoeding? 

Meestal krijg je tijdens je zwangerschap twee keer de kans om al even naar je kindje te kijken door middel van een echoscopie. Je zorgverzekering dekt namelijk standaard twee echo’s tijdens een zwangerschap. Dit zijn de termijnecho en de 20 weken echo. Vanaf 1 september 2021 wordt hier de 13 weken echo/SEO aan toegevoegd. Dit zal in eerste instantie zijn voor een periode van 4 jaar. Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een medische echo dan wordt dit ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Meer informatie over de 13 wekenecho kunt u ook lezen op 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Professionele medische echo’s in Midden-Kennemerland? Maak direct een afspraak

Zowel voor medische echo’s als voor pretecho's ben je van harte welkom bij Echocentrum Midden-Kennemerland. Je vindt ons in Heemskerk. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.