• darkblurbg

Wat is een echo nu precies?

Echo is de afkorting van echoscopie. Bij een echoscopie worden geluidsgolven die niet hoorbaar zijn door je lichaam gestuurd met een soort microfoontje, een transducer. Deze geluidsgolven worden door je lichaam teruggekaatst en vervolgens omgezet naar beelden. Hierdoor kun jij je kindje al zien voordat het geboren is. 

Het kan voorkomen dat je verloskundige of gynaecoloog het nodig vindt om nog extra echo te maken om een medische reden. Voor zo’n medische echo kun je bij EMK terecht.

Een medische echo laten maken

Wat is nou precies een medische echo? De naam zegt het al een beetje. Een medische echo wordt om een medische reden gemaakt. Bijvoorbeeld om te kijken of je baby nog wel goed ligt of wel goed groeit. Tijdens het maken van deze echo wordt er door de echoscopist extra gelet op mogelijke afwijkingen. We luisteren ook we naar de hartslag van jouw kindje. Je mag zelf meekijken op het scherm. 

Er zijn twee manieren waarop een medische echo kan plaatsvinden. Inwendig (vaginaal) of uitwendig (via de buikwand). In het begin van de zwangerschap wordt vaak gekozen voor een inwendige echo, na drie maanden zwangerschap vaak voor uitwendige echo. Aan het einde van het onderzoek mag je wat foto’s mee naar huis nemen. 

Medische echo’s bij EMK

Het EMK biedt verschillende medische echo’s aan:

Vitaliteitsecho

Termijnecho 20 weken echo

Wanneer er twijfels of zorgen zijn als je net zwanger bent, dan maken een vitaliteitsecho. Deze 2D echo is meestal inwendig en vindt plaats tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap.

Meer informatie

 

Tijdens deze 2D echo bepalen we hoe lang je zwanger bent. Ook vertellen we je wanneer je bent uitgerekend. We maken de termijnecho als je 10-12 weken zwanger bent.

Meer informatie

Bij de 20 weken echo kijken we of er eventueel structurele (lichamelijke) afwijkingen bij je ongeboren baby te zien zijn. In deze fase van de zwangerschap kunnen we ook het geslacht van je kindje bepalen

Meer informatie

Groei-echo Placentalokalisatie Liggingsecho

Soms is het nodig om de groei van je kindje extra te controleren. Tijdens de groei-echo meten we je ongeboren kindje nauwkeurig op. Deze echo kan plaatsvinden vanaf de 28e week van je zwangerschap.

Meer informatie

Wanneer er bij de 20 weken echo is vastgesteld dat de placenta te laag ligt, controleren we dat na de 30e week van je zwangerschap nog eens.

Meer informatie

 

 

Als er in de loop van je zwangerschap twijfel is over de ligging van je kindje, dan maken we na de 35e week een liggingsecho. We kijken dan hoe het kindje precies in je buik ligt.

Meer informatie

Hoe zit het met kosten en vergoeding? 

Meestal krijg je tijdens je zwangerschap twee keer de kans om al even naar je kindje te kijken door middel van een echoscopie. Je zorgverzekering dekt namelijk standaard twee echo’s tijdens een zwangerschap. Dit zijn de termijnecho en de 20 weken echo. Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een medische echo dan wordt dit ook vergoed door je zorgverzekeraar.