Placentalokalisatie
Als er tijdens de 20 wekenecho is ontdekt dat je placenta (deels) over de baarmoedermond ligt dan is het van belang om later in de zwangerschap nog eens te kijken of de baarmoedermond inmiddels is vrijgekomen. Als dit niet het geval is kan dat namelijk een natuurlijk bevalling in de weg staan. De placenta ligt dan te laag.
Waar kijken we naar bij een placentalokalisatie?
De placentalokalisatie vindt plaats na de 30e week van de zwangerschap, het liefst rond 32 weken. Er wordt een echo gemaakt om te kijken hoe laag je placenta ligt. Heel vaak gebeurt het dat de placenta automatisch alweer op de goede plek is beland maar het is goed om dit nog een keer extra te checken. We controleren dus de locatie van de placenta en kijken ook naar de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder. We proberen deze echo via de buikwand te doen maar afhankelijk van de lokalisatie van de placenta en de positie van je baarmoeder kan het ook nodig zijn een inwendige (vaginale) echo te maken.
Hoe zit het met kosten en vergoeding?
Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een placentalokalisatie dan wordt dit onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen. Ben je zowel voor een placentalokalisatie als een groei-echo doorverwezen, dan moeten deze onderzoeken op verschillende dagen plaatsvinden in verband met het declareren bij de verzekering wat anders niet goed verloopt.
Professionele medische echo’s in Midden-Kennemerland? Maak direct een afspraak
Voor medische echo’s ben je van harte welkom bij Echocentrum Midden-Kennemerland. Je vindt ons op 3 locaties in Heemskerk, Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.