• darkblurbg

Groei-echo

Je buik wordt steeds ietsje boller tijdens de zwangerschap. Je kindje groeit. Het kan voorkomen dat een kindje minder groeit dan gemiddeld, of juist meer. Als je verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat de groei van je kindje afwijkt van het gemiddelde kun je doorverwezen worden voor een groei-echo.

Waar kijken we naar bij een groei-echo?

De groei-echo kan plaatsvinden vanaf de 28e week van je zwangerschap. Bij deze echo kijken we of je kindje goed groeit. Dit doen we door het nauwkeurig opmeten van de hoofd- en buikomtrek. Daarnaast meten we de lengte van het botje in het bovenbeen. Deze afmetingen vergelijken we met de gemiddelde lengtewaardes van een ongeboren baby. Daarnaast bekijken we ook hoeveel vruchtwater er in de baarmoeder zit. Op die manier krijgen we een goed en duidelijk overzicht over de stand van zaken omtrent de groei van jouw baby. 

Wanneer je wordt doorverwezen voor een groei-echo vertelt de verloskundige aan je bij welke termijn je de echo moet laten maken. Vaak gaat het om meerdere echo's (bijvoorbeeld bij 28-30-32 weken of 30-34 weken) om over een periode van meerdere weken de groeicurve in de gaten te kunnen houden.

Hoe zit het met kosten en vergoeding? 

Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een groei-echo dan wordt dit onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen. Als je zowel voor een groei-echo als een placentalokalisatie bent doorverwezen dan moeten deze onderzoeken op verschillende dagen plaatsvinden in verband met het declareren bij de verzekering wat anders niet goed verloopt.

Professionele medische echo’s in Midden-Kennemerland? Maak direct een afspraak

Voor medische echo’s ben je van harte welkom bij Echocentrum Midden-Kennemerland. Je vindt ons op 3 locaties in Heemskerk, Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.