• darkblurbg

13 wekenecho/ETSEO

Het doel van de 13 wekenecho/ETSEO is om in een vroeg stadium van de zwangerschap te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of een groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Het verschil tussen de 13 wekenecho/ETSEO en de 20 wekenecho/SEO

De 13 en 20 wekenecho/SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel je kindje rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen al wel te zien. Als de echoscopiste een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij meer tijd om te bepalen wat zij met de uitslag doet. Bij de 20 wekenecho zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopiste je kindje meer in detail onderzoeken.

Voor wie is de 13 wekenecho/ETSEO?

Jij (de zwangere) bepaalt zelf of je een 13 wekenecho/ETSEO laat uitvoeren. Om die keuze te kunnen maken, vraagt de verloskundige bij het eerste bezoek of de zwangere een counselingsgesprek wil. Zonder dit gesprek kan je niet deelnemen aan het onderzoek.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor dit onderzoek gedaan kan worden:

Je moet je toestemming voor dit onderzoek geven en hiervoor tekenen, dit doe je tijdens het counselingsgesprek bij de verloskundige.

Het onderzoek kan alleen worden gedaan bij een zwangerschap vanaf 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Heb je bijvoorbeeld een vakantie gepland in deze periode dan kan je niet deelnemen aan het onderzoek, er worden hierop geen uitzonderingen gemaakt.

Omdat dit onderzoek tijdens deze periode moet gebeuren kun je de afspraak voor de 13 wekenecho/ETSEO pas inplannen als je de termijnecho gehad hebt en je exacte zwangerschapsduur bepaald is. Bij het online boeken van deze afspraak vindt nog een controle plaats door onze assistentes of aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.

Hoe zit het met kosten en vergoeding? 

De 13 wekenecho maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek. De kosten voor dit onderzoek worden betaald door de overheid.

Meer informatie over de 13 wekenecho kunt u ook lezen op 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Professionele medische echo’s in Midden-Kennemerland? Maak direct een afspraak

Zowel voor medische echo’s als voor pretecho's ben je van harte welkom bij Echocentrum Midden-Kennemerland. Je vindt ons op 3 locaties in Heemskerk, Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.