Wat is een echo nu precies?

Bij een echoscopie wordt een afbeelding gemaakt met geluidsgolven die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. De geluidsgolven worden door de structuren in het lichaam teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer (echokop) opgevangen en omgezet naar beelden.

U KUNT GEDURENDE DE GEHELE ZWANGERSCHAP EEN ECHO OP EIGEN VERZOEK LATEN MAKEN. DE KOSTEN HIERVAN ZIJN € 42,50 (er kan alleen gepind worden!). DEZE ECHO KAN TER GERUSTSTELLING ZIJN OF GEWOON OM NOG EEN KEERTJE NAAR DE BABY TE KIJKEN.

Een termijnecho

Een termijnecho is bedoeld om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Deze echo vindt meestal na de 10e week plaats. Aan de hand van de afmetingen van de foetus kan vrij precies de zwangerschapsduur berekend worden. Tevens wordt er gekeken naar de aanwezigheid van hartactie, eenling of meerlingzwangerschap en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. De termijnecho vindt veelal uitwendig (via de buik) plaats, maar soms inwendig (via de vagina, zie voor meer info over de vaginale echo onder het kopje "nieuws en weetjes").

De combinatietest, deze wordt m.i.v. 1 november 2018 alleen nog gedaan in het AMC!

De combinatietest is een kansberekening op het krijgen van een kindje met het Downsyndroom (of andere (chromosoom)afwijking). Dit gebeurt met een bloedtest en een echo tussen week 11 en 13, die veelal via de buik gemaakt kan worden.

Meer informatie over de combinatietest kunt u lezen op de website van RIVM en op http://www.kiesbeter.nl

De informatie is in diverse talen te downloaden:

 

Echo op verzoek bij 12 weken       

Wanneer u wilt dat er met een echo goed naar uw kindje wordt gekeken rond 12-14 weken, dan kunnen wij op uw verzoek een echo maken. Deze echo is echter geen alternatief voor de combinatietest of NIPT, maar kan wel aanvullend zijn.

Deze "echo op verzoek bij 12 weken" duurt 20 minuten en kost € 67,50.

Het structureel echo onderzoek (SEO)

Het SEO, structureel echoscopisch onderzoek, is een echo die tussen week 19-21 plaats heeft. Er wordt gekeken of alle organen goed zijn aangelegd (dus of de rug goed gesloten is, er twee nieren zichtbaar zijn, de blaas gevuld is, het hart twee boezems en kamers heeft, etc). Indien de echoscopiste een afwijking ziet of twijfelt neemt zij contact op met uw verloskundige. Er zal een afspraak gemaakt worden in het AMC (zie folder).

Indien u dit wenst kan de echoscopist kijken naar het geslacht van de baby.

Meer informatie over de "20" weken echo kunt u lezen op de website van RIVM

De informatie is in diverse talen te downloaden:

 

Herhalingsonderzoek

Door de ligging van de baby of andere oorzaken kan het zijn dat de echoscopiste niet alle items van het onderzoek in beeld kan brengen. Zij zal dan met u een vervolgafspraak maken.

Mozartstraat 201, 1962 AL Heemskerk | 0251-223176 | info@echocentrummk.nl