• darkblurbg

Om het voor iedereen mogelijk te maken een meting van de buikaorta te laten doen, werkt EMK samen met de Aortastichting.

AAA-quickscan voor senioren?

Dit is een eenvoudige echo-meting van de buikslagader. Deze echografie is vooral bekend vanwege de toepassing bij zwangerschapscontrole. Hierbij wordt dezelfde techniek gebruikt om het ongeboren kind en de baarmoeder zichtbaar te maken. Een echo-onderzoek is volstrekt ongevaarlijk en u voelt er nauwelijks iets van. U ligt op een onderzoeksbank, waarbij alleen uw buik ontbloot hoeft te worden. Voor een goed meet-resultaat wordt een gel gebruikt als contact tussen de echo-kop en de buik.

Belangrijk om te weten voor je AAA-quickscan

Om het onderzoek goed te kunnen verrichten, is het gunstig wanneer u tevoren bij voorkeur nuchter bent of hooguit een lichte maaltijd hebt gebruikt.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en u krijgt de resultaten direct mee om zonodig te bepreken met uw huisarts.

Hoeveel kost een AAA-quickscan?

De kosten zijn circa €45,- en worden momenteel (nog) niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

OVERIGE INFORMATIE MBT AAA-QUICKSCAN

In sommige gevallen (1 tot 2%) kan bij echografisch onderzoek de aorta niet of slecht worden gemeten, bij voorbeeld wegens aanwezigheid van darmgas of bij obesitas. In dat geval kunt u overleggen met uw huisarts om een verwijzing te krijgen naar een ziekenhuis om de aorta in de buik alsnog op een andere wijze te kunnen meten.

OVER DE AORTASTICHTING             

De Aortastichting behartigt de belangen voor patiënten met een aneurysma van de lichaamsslagader in de buik, met de medische term aneurysma aorta abdominalis (afgekort AAA) en is speciaal opgericht om in Nederland onnodige sterfgevallen door het scheuren van zo’n aneurysma zoveel mogelijk te voorkomen.

DIRECT BOEKEN?

Bel met één van onze assistentes.